Tel: 08-658 39 00

Monica Hermanssons stipendium

Monica Hermanssons stipendium är baserat på en fond som skapades av AB Stockholmstolkarna efter Monicas bortgång den 2 januari 2005.

Monica började arbeta som tolk på Landstingets tolkcentral i Stockholm 1984, hon arbetade då främst som dövblindtolk.

År 1992 var Monica med och startade AB Stockholmstolkarna där hon var vice vd och tolk. Under åren 1994- 2000 var Monica mycket engagerad i STTF:s styrelse, först som kassör och senare som ordförande. Då auktorisation av teckenspråkstolkar började ta form, var det naturligt att Monica skulle vara en av de tolkar som satt med i Kammarkollegiets auktorisationsgrupp. Monica var aldrig rädd för nya utmaningar eller ny teknik. Hon var också vd för vårt dotterbolag Stockholmstolkarna Sverige och var ansvarig för bildtelefonprojektet ”servicecentral för dövblinda”.

Då dövblindtolkning alltid varit betydelsefullt för Monica, ledde det till att hon senare undervisade elever på Västanviks folkhögskola.

Hon var även kursansvarig i det sydamerikanska POSCAL-projektets dövblindtolkutbildning.

Tack vare sin ödmjuka inställning till tolkyrket var Monica den perfekta tolken i alla sammanhang alltifrån små vardagstolkningar till internationella konferenser. Hon tolkade ofta mellan engelska och svenskt teckenspråk, både i stora och små sammanhang och har tolkat i alla världsdelar samt i de flesta europeiska länder.

Trots att Monica inte blev gammal så hann hon med mycket, hon har lämnat många goda minnen efter sig både i Sverige och i andra länder.

Stipendiet ska i Monicas anda uppmärksamma och uppmuntra teckenspråkstolkar som tänjer på gränserna och utmanar sig själva. Fonden finansieras genom bidrag och del av Stockholmstolkarnas vinst.

Porträttfoto av Monica Hermansson. Hon har svart v-ringad t-shirt på sig, kortklippt mörkt lockigt hår. Hon ler och har rött läppstift på sig.

Tidigare stipendiater

Foto på MiaMaria Björkstrand när hon precis mottagit Monica Hermanssons stipendium vid en ceremoni. Hon har blont axellångt hår med lugg, dagen till ära en stormönstrad klänning och i händerna håller hon sitt diplom som är inramat med guldram. Bakom Maria finns en stor oljemålning av Monica Hermansson när hon går barfota i strandbrynet med beiga shorts och ljus jeansskjorta, diagonalt över bröstet hänger en svart handväska och i handen håller hon sina sandaler.

MiaMaria Björkstrand, 2009

Foto på Pia Rönnmark Nygårds när hon fått motta Monica Hermanssons stipendium under en ceremoni. Hon har långt brunt utsläppt hår, röd klänning med grå kavaj, ett halsband med svarta stora kulor. Hon ser väldigt glad ut och håller i en stor blombukett inslagen i cellofan, sitt diplom inramat i guldram samt en kostymväst som det står TOLK Teckenspråk broderat på ryggen.

Pia Rönnmark Nygårds, 2012

Blonda Lisa Jonsson poserar leendes med ett Monica Hermanssons diplom och en bukett med röda, orange och gröna blommor inslagna i cellofan i famnen.

Lisa Jonsson, 2017

Samarbetspartner: www.webbyra.com